петък, 11 януари 2013 г.

Родопско късорого говедо

Родопско късорого говедо е най-малобройната порода говеда в България. То е примитивна форма на Bos Taurus Вrachyceros, останала непроменена от неолита до днес. Широко разпространено в миналото, днес това примитивно говедо се отглежда предимно в Източни Родопи.
 Чистокръвен бик от породата Родопско късорого говедо - стадо в Крумовградско

Родопското късорого говедо е най-дребното в Европа. Височината при холката е между 90 и 115 см, а  стандартно теглото на възрастното животно е между 120 и 300 кг. Основният и най-характерен белег на породата са изключително късите (10-15 см.), тъмни и трошливи рога, насочени малко в страни и напред. Преобладават животните с червено-кафяв  и черно-кафяв косъм, със светъл пръстен около муцуната и светла линия по дължината на гърба, но се срещат и сиви, жълти, сиво-кафяви и сиво-жълти представители на породата. Друга характерна особеност е примитивното окосмено виме и тъмният цвят на копитата и кожата на клепачите и носа.
Родопското късорого говедо е изключително добре приспособено за целогодишно отглеждане на открито. Дребното сбито тяло и добре развитите крайници обуславят изключителната пъргавина на представителите на породата, която им позволява да се катерят и пасат по стръмните планински склонове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар